סירות מפרש

ענף השייט בישראל, החל להתפתח בשנים האחרונות, הודות לרצועת החוף הארוכה במערבה. ישנם אנשים רבים, אשר אוהבים את הים ומפתחים תחביבים כגון השטת סירות מפרש, קורסים להשטת יאכטה ועוד. על מנת ליהנות מהים, יש לשוט בסירה ומי שמעוניין בשייט שקט ונעים יאהב לשוט על סירות מפרש. ישראל זכתה לרצועת חוף שאורכה הינו כמה עשרות ק"מ, בשל עובדה זו, תושבים רבים, עוסקים בענף הדייג או השייט. ניתן לחלק את עיסוק השייט לכמה תחומים, כאשר הראשון הוא דיג מקצועי, השני הוא שייט תענוגות, שייט תחרותי, חתירה בקיאק, חתירה בסירות משוטים ועוד. ישנם סוגים שונים של סירות ויש לדעת מה הן ההגדרות אש נקבעו, כאשר מי שאחראי על נושא התעבורה הימית מגדיר, אילו כלי שייט מחויב ברישיון ואלו אינם מחויבים ברישיון. למשל אופנוע ים, אינו נחשה כסירה , כי אם כלי שייט ממונע ולכן, כלי שייט זה, יהיה חייב ברישיון.

 

כלי שייט מוכרים יותר, הן סירות מפרש, היות ותאוצתן הינה לפי כוון הרוח. כאשר המפרש נפרש בחלקו או במלואו, הוא אוגר את הרוח וכך הסירה נדחפת. יש לציין, כי גם גלשנים משתמשים במפרש בכדי לנוע, אך הגלשנים עצמם, אינם מוכרים כסירות. מי ששט עם סירות מפרש, יכוון את המפרשים בזווית המתאימה לכיוונה של הרוח. לפני שנים רבות, כל האוניות היו בעלות מפרשים, כאשר הן שטו באמצעות כוחה של הרוח. הספנים אז, היו מכוונים את המפרשים וגרמו לניצול הנכון של הרוח. היום, סירות עם מנוע,נחשבות להמצאה יחסית חדשה וניתן לראות סירות מפרש בים, רק בפעילויות ספורט למיניהן. 

 

ההבדל בין סירות מפרש לבין סירות מנוע

למעשה, כלי השייט מתחלקים לשתי קטגוריות- סירות מפרש וסירות מנוע. לרוב, יאכטות שיש בהן מפרשיות, תהיינה מצוידות גם במנוע אם חיצוני או אם פנימי. המנוע של יאכטות מפרש יהיה בעל כוח נמוך יותר, מאשר של יאכטות ללא מפרשיות, היות והוא משמש לתמרוני מנוע בתוך מרינה או מעגן ולהפלגה ללא רוח, או במצבי רוח קיצוניים. ההפלגה עם סירות מפרש, הינה איטית ונינוחה יותר, רועה ומהנה הרבה יותר. סירות או יאכטות בעלות מנוע, תהיינה רועשות יותר, אך חוויית ההפלגה תהיה נוחה יותר, אם נשווה אותה לזו של הפלגה עם סירות מפרש, כאשר יש לעבוד על תפעולם של המפרשים ולפעמים גם לגרום איזון המשקל בסירה, בשל הנטייה של הסירה להטות את עצמה בעת ההפלגה ברוח.

 

שייט בסירת מנוע או יאכטה הפועלת על מנועים, אינו מצריך את ההתחשבות ברוח א בזרמים, אפ על פי שאלה משפיעים גם על סירות ממונעות, אבל לא באופן משמעותי כמו מפרשיות המונעות בכוחות הרוח. סירת מנוע, תהיה גדולה ומרווחת מסירת מפרש באותו הגודל. יש לדעת, כי סירות מנוע, תהיינה זולות יותר מאשר סירות מפרש, אבל יש לחשב את הוצאת הדלק.

 

החסרונות בסירות ממונעות מול סירות מפרש

סירות ממונעות הן מהירות מאוד, אך כאמור, צורכות הרבה דלק, אך הן מרווחות ומאפשרות שהייה של נוסעים רבים יותר מאשר הפלגה עם סירות מפרש.  מצד שני, סירות מפרש, הן איטיות יותר, למרות שיש בהן מנוע עזר הוא יהיה חלש בהרבה, בהשוואה למנוע הקיים בסירות המנוע. המפרשיות מציעות את אותה היוקרה כמו של סירות המנוע אבל מומלצות יותר למי שמעדיף לתפעל יאכטה עם מפרש, או להשתתף בתחרויות של שייט יאכטות. היתרון של סירות יאכטה עם מפרש על סירות מנוע, הינו שניתן יהיה להפליג עם סירת מפרש למרחקים, גם אם נגמר הדלק. מי שמעוניין להפליג למרחקים יאכטה עם מפרשים, זה בדיוק כלי השייט המיועד לו. 

 

כאשר אתם מעוניינים לשוט בעזרת סירות מפרש, יש לבצע מערך שלם של שיקולים, כגון התייעצות עם מומחים לפני שתחליטו לרכוש סירת מפרש. כל הלטה שלכם שלא תהיה, ללא ספק, תיהנו מהפינוק החדש שגרם לחייכם להיות מיוחדים יותר בהפלגה במרחבים הכחולים והאינסופיים.  יש לציין, כי סירות מפרש צריכות השקעה במפרשים ובחבלים. כל סירת מפרש חייבת בניקיון תקופתי וכן, הן צריכות לעגון במספנה אחת, מה שיצריך הוצאה שנתית וכן, גם החלקים של  סירות מפרש עולים כסף. כאשר מדובר על רכישה של סירת מפרש שיש בה שני מקומות, יש לוודא כי היא בעלת תא איטום עם מכסה, מושב אחורי עם תא אחסון, זוג משוטים לחתירה הכולל בית מזלג למשוט. ניתן יהיה להרכיב  בתוך סירות מפרש, מנוע בעל הספק של 2.5 כוחות סוס ולהפוך את סירת המפרש לסירת מנוע. סירה זו, תהיה קלה ת משקל, יציבה יותר ונוחה.

 

השוני בין סוגי סירות מפרש

אנו יודעים כי סירות מפרש, משתמשות בכוח הרוח, בכדי  לנוע על פני המים. שיטות שייט אלה, הינן בשימוש עם יריעות בד או כאשר המפרש מתוח על גבי התורן ואוחז ברוח הימית בכדי להניע את סירת המפרש. ישנם סוגים של סירות מפרש כאשר השוני ביניהן, הינו אורך המפרשית וכמות התרנים אשר נמצאים בה, כגון כמות בתרנים אשר נעה בין תורן אחד לשני תרנים. ניווט באמצעות סירות מפרש, נעשה תוך שליטה מלאה במפרש עצמו וכן השליטה במהירות השיוט. לגבי עונת השייט, יש לדעת, כי בחוף הישראלי, ניתן יהיה לשוט ברוב ימות השנה, בניגוד למה שכולם סבורים, כי ימות החורף מסוכנים להפלגה. העניין הוא שבדיוק להיפך, דווקא בחורף, נוח יותר להפליג כאשר מדובר בימים שאין בהם סערות.. לאחר סערה, גובה המים יורד. הים יהיה שטוח, הרוח נעימה והשמש כיפית. יש לצאת לשייט בימי החורף כאשר יש אור והכוונה היא לשעות היום, כך שניתן יהיה ליהנות מחומה של השמש. חודשי הקיץ, פחות מתאימים לשייט, היות ורוב הזמן הים יהיה גלי, כך שמומלץ לשוט בשעות הבוקר  המוקדמות, או בשעות אחה"צ המאוחרות יותר.

 

יש לשים לב לשייט בעונות המעבר, כגון בסתיו או באביב, יש להיות ערניים יותר בגלל השינויים התכופים יותר במזג האוויר. חוויית השייט עם סירות מפרש, תהיה מושפעת מגובה הגלים, אך יש לדעת, כי לא תמיד גובה הגלים, אכן יהיה הפרמטר המדויק. על המשיט של סירת מפרש, יש לשים לב בין גלי רוח לבין גיבועים, שהם למעשה השאריות של הגלים הגבוהים. מצד אחד "גיבועים" אשר גובהם הינו מטר, סירת המפרש תוכל לשוט עליהם והם לא  יפגעו בחוויה של השייט, לעומת זאת, גלים בגובה של מטר מחייבים ביטול של השייט או דחייתו לים שקט ויציב יותר. הרוח מהווה את הגורם החשוב, יש להבין את מאפייני הרוח, לפני שתשכירו יאכטה עם מפרש או סירת מפרש. בימי הקיץ, הרוח פועלת במחזור קבוע ומהשעה 11:00 הרוח מגיעה ממערב ומייצרת גלי רוח. ישנן תקופות, אשר בהן הרוחות הצפוניות תהיינה חזקות והן תייצרנה גלי רוח חזקים. באביב, קשה יהיה לתכנן גם ליום אחד קדימה.. זו הסיבה שיש לתכנן נכון את השיט על סירות מפרש, אם בחורף, בסתיו באביב או בקיץ ולדעת את התחזית הנכונה, מה שיהווה גורם מכריע על שייט שאמור להיות חווייתי ומשחרר.

 

כתיבת תגובה