מפרש – כל המידע על השטת סירות מפרש וסוגיהן
היציאה לים, משחררת אותנו מלחצים של שגרת היום,יום ומשכיחה מאתנו הרבה דאגות. הפלגה עם סירת מפרש שונה מכל שאר סוגי השייט, היות ומדובר על הפלגה ללא רעש של מנועים. המפרשית שטה חלק על מי הים, כאשר מפרשיה מתנפחים ברוח. חוויה זו היא מלאה בשקט נפשי והיום כל אדם יכול להרשות לעצמו רכישה ואחזקה של סירת מפרש. על מנת להשיט סירת מפרש, יש ללמוד קורס של השטת סירת מפרש, כאשר קורס זה, מורכב מ-5 מפגשים בני שעתיים כל מפגש. חברי מועדון השייט, יוכלו להמשיך בלימודי קורס מפרש תקדם על סירת קטמרן, ללמוד טכניקות מתקדמות ושיפור של מיומנויות במסגרת הסדנאות הקבועות של מועדון השייט.
בישראל, מותר להשיט סירת משוטים או סירת מפרש באורך של 7 מ' ללא מנוע או עם מנוע של 6 כוחות סוס ללא רישיון שייט. חוק זה, מאפשר להשיט ללא רישיון, גם סירת מנוע או יאכטה בגדלים ארוכים יותר ועם מנועים עוצמתיים יותר וזאת, כל עודד נמצא אדם עם רישיון מתאים לאותו כלי השייט, כשאר אדם זה, יכול להתערב בנהיגה בזמן ההשטה. בכל שאר כלי השייט יש צורך באדם שיהיה בעל רישיון מתאים לכלי שייט ממונעים וגדולים יותר. לםני שנים רבות, שייט עם סירות מפרש, ניתן היה לחצות באמצעותן יבשות וימים ולגלות יבשות. סירות אלה בזמנו, שימשו לחקר של יבשות לא נודעות. הפלגה בסירות מפרש היו ארוכות מאוד, מייגעות וכמובן מסוכנות. הימאים בזמנו נודעו בקשיחותם וההישרדות בים בספינות מפרש הציתה את דמיונם של הרבה אנשים.
אז מהי למעשה סירת מפרש וכיצד היא בנויה?
למעשה, מפרשית או סירת מפרש הינה יחסית סירה קטנה אשר עושה שימוש בכוח הרוח, בכדי לנוע. יריעת הבד מתוחה היטב על התורן הנקראת מפרש, משמשת למעשה, לניצול כוחה של הרוח להנעה של הסירה. כלי שייט זה, הוא בגודל של בין 7-12 מ' המונע באמצעיות חתירה או מפרשים ואינו מיועד לנשיאת מנוע. סירת מפרש, מנצלת את כוח הרוח וההנעה של הסירה נעשית באמצעות שימוש נכון בעקרונות פיזיקאליים הנקראים אווירודינאמיקה.
כאשר מי שמשיט את סירת מפרש, הינו בעל הבנה בסיסית של מידע האווירודינאמיקה, הקשורה לשייט של מפרשיות ויכול לסייע למשיט הסירה, לכוון את מפרשי הסירה, ביעילות רבה. למעשה, מפרש של סירה הוא כמו כנף רכה והמפרש דומה למעוף של ציפור או כנפיים של מטוס. מפרש בעצם, מייצר כוח עילוי בשל זרימת האוויר עליו, הכוונה היא שהוא מפיק כוח מזרימת הרוח, מבלי להשקיע כוח.
סוגי המפרשים הקיימים
ישנם סוגים שונים של מפרש למשל מפרש WAVE שהוא מיועד לגלישה על גלים. מדובר על המפרש החזק ביותר בשוק והוא משתנה בין דגם לדגם ובין החברות השונות. הקו החיצוני הינו צר ושפתם התחתונה של המפרשים חתוכה וגבוהה בכדי לסייע בסיבוב. כאשר מדובר על דגמים שצריכים יותר כוח, יש להוריד את השפה התחתונה מעט יותר למטה ויש להוסיף קימור. יש לציין, כי מפרש מסוג וויב {WAVE} הינו שטוח יותר ובנייתם מאופיינת באמצעות רשת, חלוקה לחלונות קטנים ורבים וזאת על מנת שאם המפרשים נקרעים, ניתן יהיה לתקנם, להחליף חלון, מה שאינו פוגע בצורתו של המפרש. יש לדעת, כי מפרש מסוג זה, מגיע עם 4-5 שחיפים.
למי מתאימים מפרשים מסוג WAVE?
מפרש מסוג WAVE, מתאים לגולשים בגלים או לגולשי FREE STYLE, שמתרסקים על המפרש. אנשים אלה, חשוב כי יהיה הם מפרש חזק ואם אינכם שייכים לקבוצה זו של אנשים, אין צורך במפרש מסוג זה.
מפרש FREE RIDE
מפרש מסוג זה, תאים לתנאים השונים ולגולשים שכיוונם הינו כללי ואין להם תחום מסוים שהם מתמחים בו. הקו החיצוני של מפרש ספציפי זה הינו בין וויב לסלאלום. מפרש זה הינו למעשה, רחב יותר ממפרש מסוג WAVE וצר יותר ממפרש SLALUM כאשר השפה התחתונה מלאה יותר משל מפרש מסוג WAVE{שהוא מהיר יותר} והשפה חתוכה יותר משל מפרש מסוג סלאלום. מפרש זה, מאופיין יותר במשקל קל. המפרש מחולק למספר קטן של חלונות כאשר כל חלון בו הוא גדול, מה שעשוי להחליש את המפרש. ברגע שמפרש זה נקרע, יש להחליף חלון גדול ומפרש זה, לא יחזור לעולם לצורתו המקורית, למרות שאולי כלפי חוץ, ייראה שהוא כן חזר לצורתו המקורית.
מפרש מסוג FREE RIDE, מתאים לרוב הגולשים, הוא ידידותי לשימוש וקל להתקדם איתו. מפרש זה מצד שני, אינו מתאים למי שגולש בתנאי רוח חזקה כגון כאשר הים הינו גלי. זהו דגם שהוא בהחלט אידיאלי להתחלה וכל מי שנמצא בשלב הראשוני של השטת סירת מפרש, ייהנה ממפרש זה. הכוח המניע נוצר ממפרש והוא נרכיב שקול כוחות העילוי והגרר של סירת המפרש, הוא זה שפונה לכיוון ההתקדמות. ככל שהרוח מגיעה בזווית חדה יותר לכיוון ההתקדמות, רכיב הכוח גורם להטיה וטרידה , כאשר מדובר על התקדמות לא רצויה בניצב לקו השדרית. היכולת של המפרש ליצור כוח מניע בזוויות חדות, נקראת יכולת לחדד.
כיצד מכוונים מפרש?
יש להכיר קודם כמה הגדרות כגון: רוח אמיתית שאת הרוח מרגישים כאשר הסירה עוגנת או שהיא על החוף. רוח פנים, הינה רוח הנותרת מתנועה של מי שחש את הרוח. למשל, כאשר שטים ביום שאין רוח, ונוסעים בסירת מנוע, ניתן לחוש את הרוח מכיוון החרטום בסירה. הכיוון של רוח פנים הינו הפוך לכיוון ההתקדמות של הסירה. רוח מדומה, הינה בעצם שילוב של רוח אמיתית ורוח פנים. כאשר מפליגים יש להתחשב בהשפעה של רוחות אלה וליצור בצורת המפרש מה שנקרא "טוויסט". החלק העליון של המפרש צריך להיות מכוון לכיוון רוח שונה מהחלק התחתון. בגלל שהרוח חזקה יותר בחלקו העליון של המפרש, יש לכוון אותו מעט משוחרר יותר, בחלקו העליון של המפרש.
המערכות לכוון המפרש
ישנם חלקים שונים של מערכת מפרש, למשל מיתר המפרש שהוא משמש לכוון זווית המפרש. יש למתוח ולשחרר את המיתר. המטרה היא, לשמור על "גבול הנפנוף" של המפרש, ביחס לרוח המדומה בזמן ההפלגה. מערכת השפה התחתונה של מפרש, משמשת לקביעת עומק הבטן. המטרה היא להתאים את עומק הבטן לתנאי הים. ברוח חלשה וחזקה מאוד. כאשר נהיה מעוניינים להשטיח את המפרש ברוח חלשה, מטרה להקל על זרימת הרוח על המפרש וברוח חזקה, מפני שהמפרש מייצר יותר כוח משאנו יכולים לאזן. מערכת הבומג'ק, משמשת להשטחת המפרש כאשר אנו משחררים את מיתר המפרש ברוח חלשה מאוד.
ישנם סוגים שונים של מפרשים שמתאימים למטרות שונות של גלישה ברוח. בזמנו, מפרשים היו עשויים מבד כבד ללא שחיפים {מוטות סיבי זכוכית, קרבון שמספק יציבות וצורה למפרש}. קשה להבין, כיצד לפני שנים רבות ניתן היה להשתמש בציוד ישן זה, רכבו על הגלים וביצעו גלישות מטורפות. היום באמצעות גלשני רוח, הכול הפך לקל ופשוט יותר, אך מצד שני, יש להבין מה השאיפות שלכם ולצרכי הגלישה של כל אחד מכם. כאשר ישנו מבחר רב של מפרשים כגון באמצעות גלשנים, הכול הפך להיות פשוט וקל יותר. על מנת להבין טוב יותר, לכל מפרש ישנה שפה תחתונה {מהמנור למטה} ושפה עליונה {מהמנור למעלה}.