ניווט חופי- אחד מהנושאים החשובים שיש ללמוד עליהם בקורס סקיפרים
רישיון סקיפר, תופס תאוצה בארץ ובשאר המדינות בעולם, בעבר ספורט זה, היה מיועד לעשירים, היום ישנן אפשרויות רבות להצטרף אל מועדון שייט ולהפליג בעלויות די סבירות. השייט פונה לכל גיל, אך יש ללמוד קורס שבמהלכו, אחד מהנושאים המרכזיים יהיה ניווט חופי. שיט זו, מתבססת ע מדידת תכנונים במצפן מגנטי או חשמלי, מרחקים באמצעות מכ"ם ועומקים בזמן עומק. כל מדידה צריכה להיות נקייה משגיאות מכשירים. יש לשים לב ברישום של הזמן המדויק. ההשמה במפה, תתבצע על פי קוד סימון גרפי המקובל הימאות, תוך שימוש בכלי שרטוט מדויקים כגון סרגל מקבילים, עפרונות מחודדים וכדומה.
למעשה , ניווט חופי מסייעת את מציאת המיקום כאשר השיטה הינה אפשרית בראות טובה. למשל, ראייה של מבנים בולים כגון מגדלור, מצופים, ארובות וזאת, ללא שימוש במשקפת, עזרי ניווט כגון אנטנות וכל זה, בתנאי שעצמים אלה יופיעו במפה הימית המפורטת שיש לאזור המבוקש. אחת מהשיטות הנפוצות לניווט היא בחיתוך של שני תכווינים בו זמנית יש לבצע בעזרת מצפן מגנטי או מצפן הנקרא גירוסקופ. מדידת התכווינים, מתבצעת בעזרת טבעת עלייה במותקנת בשתי לוחיות, כאשר באחת קיים חריץ ובשנייה מן חוט דק. טבעת זו, מורכבת על שפת המצפן בעמדה גבוהה בגשר היאכטה.
על מי מוטלת אחריות הניווט החופי?
מי שחייב להתמצא היטב בנושא של ניווט חופי יהיה כמובן המשיט עצמו. תכיפות חישוב המיקום, תלויה בגורמים כגון מהירות כלי השייט, תנאי הראות, עומק הים, מצב הים, רוחות, זרמים ועוד. לדוגמא, במצב של רוח חזקה, עשויה לגרום לסטייה ולכן יש להתחשב ברוח ולגרום לכך שההיגוי יהיה בשליטה ולקחת את כל הגורמים הללו בחישובי הניווט. למשל, קביעת מיקום כלי השייט על פי סימני חוף ועזרים כמו: מצופים, מגדלורים ועוד וזאת, בעזרת שיטות כגון תכווין ומרחק, שני תכווינים בו זמנית, שני טווחים גם בו זמנית, תכווינים וטווחים עוקבים, זוויות אופקיות, תכווין ועומק, תכוויני מעבר ותכוויני סכנה.
על מנת להוציא את הקו, מומלץ לקבל מיקום מדויק. ניווט חופי, כולל חישוב שגיאות של מצפן מגנטי, DR וגיירו. יש לחשב גאות ושפל בנמלים ראשיים ומשניים. יש לסמן את הכיוונים במפה באמצעות עיפרון חד עם סרגל מקביל שהוא מד זווית והחיתוך ביניהם נקרא FIX, אשר למעשה, זה המיקום של כלי השיט לזמן המדידה. למעשה כלי השייט מצוידים במכ"ם ויכולים למדוד טווח עבור נקודות בולטות בחוף, שניתן יהיה לאתר אותן במפה הימית.
התכווין נמדד באמצעות טבעת המצפן והטווח עצמו, נמדד באמצעות מכ"ם לאותה נקודת חוף. יש לסמן במפה את קשת הטווח באמצעות מחוגה, כאשר החוד של המחוגה נמצא בקו המים הסמוך של אותה נקודת חוף. חיתוך במפה בין קשת הטווח. ניתן יהיה להשתמש בשיטה זו גם כאשר הטווח נמדד ב-FIX וקו התכווין יהיה בנקודה שונה. מומלץ לקחת טווחים ללשונות יבשה הבולטים לים, היות הם נראים היטב במכ"ם.
ניווט חופי באמצעות נקודות ייחוס יבשתיות
למעשה, ניווט חופי הינה הכוונת תנועות ספינות בקרבת מקום באמצעות נקודות ייחוס יבשתיות. ישנן נקודות שניתנות לזיהוי גם בלילה כשר הזווית האופקית ביניהם, תהיה לפחות 30 מעלות והם צריכים להילקח תוך זמן קצר היות וכלי השייט יתקדם כל העת. ישנם עזרי ניווט מודרניים כגון GPS וכן, מפות דיגיטליות אבל מומלץ שלא לוותר על ניווט ופי קלאסי. ניווט זה הינו זמין גם כאשר שרתי GPS יכולים לקרוס או שנפלו קורבן למלחמת סייבר. בכל כלי שייט, חייבים להימצא ספרים כגון PLOT BOOKS, כאשר ספרים אלה, מעניקים מידע מפורט לגבי סכנות שייט, זרמים שרטון או רוחות באזור ההפלגה.
על פי הוראות וכללי ההפלגה, יש לתכנן ולבצע את מעקב הניווט החופי כאשר ניתן יהיה להתחשב בסכנות השייט. במידה וקיימת שגיאת מצפן, יש להמיר את הנתונים לנתונים אמיתיים על פי שרטוט המפה. יש לשים לב שדויאציה, תיקבע על פי קורס ההפלגה בלבד והיא תישאר קבועה לשאר הנתונים. תכווין המעבר, יש לחשב דואציה מתכווין המעבר. תכווין יחס רוחבי, הינו המרה לתכווין האמיתי ופתרון כרגיל. מצפן ג'ירו יש להמיר את הנתונים האמיתיים לפני המעבר למפה. כאשר ישנה סטיית רוח, יש לדעת כי הרוח משפיעה רק על קורס ההפלגה וגם על קו העזר, כאשר התכווינים עצמם, אינם מושפעים מהרוח.
כעת, כאשר יודעים מה המרחק שעברנו, יש להציב על המפה באמצעות שרטוט גראפי את כוון השייט מנקודת המוצא ועליו נקצה באמצעות מחוגה את הדרך, כך שנקבל מיקום משוערך של הספינה ולידו יש לרשום את השעה. השיטה הזו, למעשה משמשת כברירת מחדל לשאר שיטות ניווט חופי.. כאשר אין אמצעי ניווט אחרים, יש להפליג בשיטה זו.. יש ללמוד גם את השפעת הרוח על הספינה או היאכטה לדוגמא, אם אנו מבחינים ברוח צפונית, היא תסיט את היאכטה דרומה ולכן, עלינו להציב את המפה ואת כוון ההפלגה בנתיב המתוכנן.
מתכוננים לקראת מבחן ניווט חופי? –טיפים להצלחה
כאשר אתם מתכוננים למבחן בנושא ניווט חופי, עליכם לקרוא את החוברת שיש בה את כל שאלות התרגול אשר מכסות כ-90% משאלות הנשאלות במבחן. יש לדעת היטב את החומר ולא רק לעבור על השאלות. יש לפתור כמה שיותר שאלות מבחינת התרגול וכל שאלה שלא עניתם עליה נכונה או שהייתה קשה לכם לפתור יש לסמן אותה, כך שתעברו עליה שוב ותענו נכונה על התשובה. ישנו חלק חשוב בשיטת הניווט שהיא לפי חישוב עיוור. שיטה זו, מקובלת עד היום בהפלגות בים התיכון. הניווט מתבצע לפי מדידת תנועות ותרגומן למרחק שהספינה עברה והכוונה היא אל כיוון, מהירות והמשך הפלגה.
יש לנעוץ סיכה במיקום החדש של הספינה מנקודה המוכרת על המסלול המתוכנן במפת ימאים ייעודית הקרויה :"פורטלאנו". מעקב אחר הספינה העשה בשיטתיות לאורך כל הנתיב וכן, כל נקודה חדשה שהספינה הגיעה אליה, היא תשמש כנקודת התייחסות למדידה הבאה של תנועת הספינה. בכדי לצאת למסע לגילוי נתיב ימי, ישנם אמצעים שונים וההצלחה של ההפלגה, תלויה במעקב מדויק אחר הכיוון והמרחק שהספינה עברה. כאשר מדובר באזור שאינו מוכר בים, הספן יתבסס רק על נתוני הטבע השונים בין אזור לאזור ועל גורמי השמיים אשר מציינים כיוון כללי בלבד ולכן, ייתכן כי הספן אף יטעה בבחירת הכוון הנכון לספינה. במסעות מסוג זה, הטעויות מצטברות ואפילו הופכות לטעויות קריטיות ואפשר אף להיאבד בים. זו הסיבה שיש להשתמש בכל האמצעים עבור ניווט חופי, כך שהמסע יהיה מדויק ועל פי הידע והניסיון של הספן.
מבחן לרישיון סקיפרים בנוי משני פרקים של שאלות ניווט
במבחן שתעברו לקבלת רישיון סקיפר ישנן 6 שאלות פתוחות לגבי ניווט, המורכבות מכמה סעיפים. יש לענות עליהם ולהציג את דרכי החישוב וכיצד הגעתם לתוצאות אלה. רשות הנמלים, אינה מסתפקת בנתוני התשובה, כי אם יש להציג את הדרך שביצעתם לקבלת התשובה הנכונה.. יש לשרטט על המפה את החישוב שביצעתם יש להקפיד בסדר ולהיות מסודרים בחישובים. יש לדעת, כי הפלגה בים אינה יכולה להתבצע ללא ידע בנושא של ניווט חופי,. על מנת לקבל רישיון של משיט 30 יש להפגין ידע ויכולות ניווט.